Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu

Poradna - různé

Umělé přerušení těhotenství

Dobrý den, do kolikátého dne, týdne se dá přerušit těhotentství? Přítelkyně nedostala menstruaci a říká že je těhotná, prý test byl pozitivní. Jaké jsou možnosti přerušení? Děkuji.

O umělé přerušení těhotenství může žena požádat do konce 12. týdne - počítáno od prvního dne poslední menstruace. Doporučuje se však výkon provést dříve, t.j. do konce 8. týdne. V takovém případě je potrat zatížen daleko menším počtem možných komplikací a je také o něco levnější. Pokud jste si to tedy nerozmysleli a přítelkyně nechce těhotenství donosit a dítě porodit, ať se tedy co nejdříve obrátí na svého gynekologa, který jí doporučí další postup.

MUDr. Radim Uzel




Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat, jestli existuje nějaký druh prášku,které přeruší těhotenství. Myslím tím do jaké doby po pohlavním styku. Vím,že existují po 24h, ale existují i po delší době? Týden, měsíc? Děkuju.

Tabletu Postinor je možno užít maximálně do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku (čím dříve, tím lépe). Zabrání event. možnému těhotenství. Pokud ovšem již těhotenství probíhá, oplodněné vejíčko je uhnízděno v děloze, což se právě stane do 3 dnů po souloži, je už Postinor neúčinný. Jedinou tabletou, která je schopna v takovém případě vyvolat umělý potrat je Mifepriston, známý též pod označením RU 486. V České republice však není tento přípravek registrován a používá se pouze v jiných evropských zemích (např. v sousedním Německu).

MUDr. Radim Uzel




Dobry den, mam jeden dotaz. Kdyz nezletila zena otehotni, maji jeji rodice zakonne pravo ji prinutit aby sve tehotenstvi umele prerusila?

Nikoliv. Takové právo nemají. Ani nezletilou dívku nemůže nikdo donutit k umělému potratu a pokud se ona rozhodne, že si těhotenství ponechá a dítě porodí, je nutno toto rozhodnutí respektovat. Je možno se odvolat na mezinárodní dokument o základních právech dítěte.

MUDr. Radim Uzel




Dobrý den, zjistila jsem, že jsem těhotná a dítě si nechat nemůžu, chci ho přivést do úplně rodiny, a vztah, v kterém jsme se nenavratně rozpadá z mnoha důvodů..
K tomu bych dítě nemohla ani sama jistě zabezpečit, začala jsem podnikat a na dlouhou dobu budu v dluzích... Co mě trápí je, že by se jednalo o druhou miniinterrupci, první jsem podstoupila před 4-mi lety v 5tt, nyní by se jednalo o stejný případ. Je zde nějaké riziko, že tyto opakované potraty mi způsobí problém s otěhotněním, nebo dokonce neplodnost? Děkuji za radu.

Opakování interrupce statisticky nezvyšuje riziko komplikací. Znamená to, že podstupujete stejné riziko jako při předcházející miniinterrupci. Pokud je provedena do 8. týdne těhotenství činí nebezpečí následné neplodnosti sotva zlomek procenta.

MUDr. Radim Uzel






Dotazy do poradny zasílejte, prosím, výhradně e-mailem na adresu sprsv.poradna@centrum.cz.
Odesláním dotazu souhlasíte s pravidly poradny na stránce http://www.planovanirodiny.cz/clanky/poradna.


© 2001 - 2013 Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu | používáme phpRS