Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu

Poradna - různé

Hormonální nerovnováha

Dobrý den, je mi 23 let a již od dospívání mám problémy s menstruací. Respektivě do doby než jsem začala brát HK ( minisiston , v 17 letech ) se objevily první problémy s nepravidelností cyklu ( vynechání 2-4 menstruací za sebou ) a až HK vše srovnala. Bez obtíží jsme byla až do prvního "nechtěného" vysazení, kdy jsem si nevzala HK s sebou na dovolenou....pak jsem opět čekala 3 měsíce na menstruaci. Stejně jako v prvních případech mi byly naordinovány léky ( název bohužel nevím ), které mi menstruaci opět vyvolali. Poté jsem jsem změnila na doporučení své Dr. HK Minisiston za Mercilon, který u mě způsoboval naopak slabé krvácení i mimo cyklus - trvalo to cca 3 měsíce. Pak jsem se opět vrátila ke své původní HK a vysadila jí až letos v červnu. Od té doby jsem opět neměla menstruaci jinak než po užívání Provery 5mg, kterou jsem brala vždy týden v měsíci - v listopadu po 3 tabletách a v prosinci po 2 tabletách denně. To byly moje poslední menstrauce. Leden už opět nic. Moje gynekoložka mi to zdůvodnila "hormonální nerovnoŽ˙w 1088váhou" . Když jsem poprosila o vysvětlení co to je a co to pro mě znamená, řekla mi, že mi prostě nedozrávají vajíčka, která se pak nedostávají ani z vejcovodu a usazují se tam. Proto ani nemenstruuji. A proto budu mít problém otěhotnět... Zjistila jsem si o HN co nejvíc na internetu, avšak nikde není psáno jak závažný vliv to může mít na plodnost. Zda to pro mě skutečně znamená, nemenstruuješ....neotěhotníš. Plánujeme s přítelem rodinu - ale až v rámci 2 let, kdy budeme rozhodně schopnější dítěti věnovat jak víc času tak se o něj i lépe postarat po materialistické stránce. Toto nás dost zaskočilo. HK nebudu moct brát, dokud nezačnu menstruovat a riskovat "nechtěné" početí - ačkoli netuším, zda je vůbec možné - když víme, že bychom tomu prckovi nemohli dát zázemí, které si zaslouží...to se nám opravdu nechce. A potrat je pro mě něco nepřijatelného...obzvlášť po upozornění od mé Dr. na komplikace s otěhotněním...
Můžete mi, prosím, poradit, zda je pro nás teď nechráněný sex nějakým "rizikem", popř. lépe osvětlit co že mi to vlastně je? Mám jít opět ke své gynekoložce, aby mi vyvolala znovu menstruaci a nebo dál čekat? Je vůbec vhodné brát dál HK až se menstrauce dostaví? Mám žádat i nějaká jiná vyšetření, než jen rozbor krve a běžnou gynekologickou prohlídku? Co můžu udělat proto, abychom mohli za ten rok - dva počít bez "značných potíží (-myšleno několikaleté zkoušení)" ? Je na místě obávat se neplodnosti z mé strany?
Vím, že je toho mnoho, co žádám osvětlit, avšak přístup mé lékařky není příliš vstřícný k nějakému vysvětlování a mě tato situace dosti tíží - a nejen mě. Děkuji Vám za Vaše odpovědi. Hezký den

Milá slečno, pokusím se tedy popořadě odpovědět na Vaše otázky.
Příčin nepravidelného měsíčního krvácení je poměrně mnoho. Jejich vyšetřování je poměrně velmi složité. Lze udělat jednorázové vyšetření hladin hormonů hypofýzy , vaječníků a štítné žlázy, většinou však stejně konstatujeme, že kromě nízké hladiny Progesteronu hladiny ostatních jsou normální. Nedochází tedy k ovulaci, / resp. k ní docházi jenom velmi občas/, a proto je měsíční krvácení opožděné, a / nebo se nedostaví jeden, či několik měsíců. Příčiny těchto problémů mohou být primární, tzn. od počátku, kdy žena krvácí, anebo sekundární, kdy žena zpočátku menstruovala pravidelně. V minulosti jsme tyto stavy řešili většinou tak, jak Vám to nabízí Vaše lékařka, tedy cyklickým podáváním gestagenního hormonu, který se nevytvoří v dostatečném množství, pokud žena neovuluje. Provera se tedy užívá v druhé fázi cyklu. Protože ale dnes máme již hormonální antikoncepci a většina mladých žen zahajuje svůj sex. život poměrně brzo, nabízíme jim užívat pilulky, které jednak zabrání s určitostí ovulaci a jednat svým režimem užívání vyvolávají pravidelnou, byť uměle vyvolanou, menstruaci. Ani dodávaná Provera, ani hormonální antikoncepční tablety však neléčí skutečnou příčinu této hormonální nerovnováhy, která se projevuje nepravidelným měsíčním krvácením. V praxi to potom vypadá tak, že když potom žena chce otěhotněnt, vysadí tabletky a menstruuje většinou stejně nepravidelně , jako před zahájením užívání hormonů. Dnes však již každý ambulantní gynekolog ví , jak postupovat dál. Po vyšetření průchodnosti vejcovodů se podávájí ženám léky, které umí vyvolat ovulaci a tím i otěhotnět. Samozřejmou součástí je však vyšetření spermiogramu u muže. Neboť kvalita sexuálního života kupodivu nesouvisí s tvorbou a kvalitou vajíček ani spermií. Doporučuji proto užívat hormonální tabletky do doby skutečné snahy otěhotnět a potom postupovat tak, jak jsem vám to nastínil. Na margo toho, že jste po vynechání tabletek neměla 3 měsíce menses, jenom tolik, že to bývá časté u mnoha žen. Trvá totiž i 2-3 měsíce, / někdy/ než se plně obnoví aktivita vaječníků.
Co se týče špinění, víme , že na začátku užívání nového druhu antikoncepce žena může špinit až krvácet i 2-3 měsíce, a proto měníme preparát na jiný ne dříve, než po 6 měsisích užívání. Může se totiž pak stát, že byste neměla za chvíli co užívat.

MUDr. P. Kolan


Dobrý den, trápí mě jeden problém. Od října loňského roku neberu antikoncepci a od ledna tomu s manželem necháváme volný průběh. Bohužel mám strašně dlouhý menstruační cyklus, nyní se ustálil na 75 dnech ! Znamená to, že mám ovulaci opravdu jen jednou za 2,5 měsíce? Mám se již nyní obrátit na svého gynekologa, aby mi předepsal nějaké hormonální léky? Již loni mi řekl, že první rok po vysazení antikoncepce se mnou nebude nic dělat. Rádi bychom s manželem již založili rodinu a hlavně bych ráda co nejdříve zjistila, zda se s tím dá vůbec něco dělat. Menstruační cyklus jsem měla vždycky tak dlouhý. V pubertě jsem na to brala Proveru. Děkuji za vaší odpověď a přeji příjemný den.

I při takto prodlouženém menstruačním cyklu není vyloučeno otěhotnění, ovulace nastává většinou už 13 - 14. den a to prodloužení bývá na úkor druhé fáze cyklu. Také je však možné, že se jedná o nějakou hormonální poruchu, která těhotenství znemožňuje. To by muselo prokázat gynekologické + hormonální vyšetření. Ten nápad s gynekologickou konzultací je ovšem úplně světový!!

MUDr. Radim Uzel

Pozn. Více informací naleznete na www.neplodnost.cz




Vazeny pane doktore, je mi osmnact let (vyska 175cm,vaha 57kg ). v sesnacti jsem zacala menstruovat, cyklus pak zahy zcela vypadl.lecim se na detske gynekologii v motole.problem pry u mne byl v ramci hypofyzy. kvuli prilis nizke hladine hormonu mi byla nasazena plna hormonalni substituce ( estrimax/estrofem, provera ).po jednom roce lecby se pry dostavily znatelne a priznive zmeny.estrogenova lecba tedy byla prerusena, dle rozpisu jsem uzivala jen proveru ( 4X2 tablety provery 5mlg, ob den od 20. dne od poslednich mesicku, do dne 28., kdy se dostavila menstruace ).takto uspesne po dalsi rok.lekar dokonce uvazoval,ze mi zcela leky vysadi... posledni ctyri mesice se vsak menstruace zacala dostavovat stale v den 28., vsak mesic od mesice slabsi a kratsi.v soucasne dobe jen dva dny nepatrneho spineni.netrpim zadnou chorobou, neprodelala jsem zadne infekcni choroby ani tezsi virozy, drasticky nezhubla, pohlavni styk dosud nebyl... prosim, o okrajovy posudek problemu, je li to takto mozne. predem vrele dekuji za odpoved.

Bez komplexního laboratorního vyšetření hormonální situace je každá léčba jenom pokusným "střílením od pasu". Porucha může být buď ve funkci hypofýzy, nebo v činnosti vaječníků, ale také je možné, že je hormonů dosti a špatně reaguje jenom cílová tkáň - děložní sliznice. Léčba by měla být pak řízena podle toho. Existuje velice reálná naděje, že se stav upraví a že nebude zapotřebí žádná léčba. Slabá menstruace nevadí.

MUDr. Radim Uzel






Dotazy do poradny zasílejte, prosím, výhradně e-mailem na adresu sprsv.poradna@centrum.cz.
Odesláním dotazu souhlasíte s pravidly poradny na stránce http://www.planovanirodiny.cz/clanky/poradna.


© 2001 - 2013 Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu | používáme phpRS