Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu

Poradna - různé

Vyšetření po rizikovém styku

Dobrý den, měl bych následující dotaz. Měl jsem chráněný pohlavní styk s dvěmi prostitutkami z privátu, při změně dívek, vždy došlo k výměně kondomu a použití lubrikantu, před zavedením penisu do pochvy. Je při vyměňování kondomů během soulože větší riziko nakažením STI? Vím, že na test na HIV mohu jít až po 2 měsících, kontroluje se při těchto test i přítomnost jiných pohlavních chorob? Mohu se nechat vyšetřit na jiné STI, mimo HIV dříve, než je jejich inkubační doba? A hlavně je po 2 měsících negativita testů průkazná? Vím, že se uvádí 2 a 3 měsíce, ale je to pro mne značně stresující takže čím dříve budu moci jít, tím lépe.

Vážený pane, z hlediska rizikovosti je třeba rozdělit HIV a ostatní pohlavní choroby. Pokud soulož byla chráněná (a nedošlo k selhání kondomu ani orálnímu sexu), tak riziko HIV není. Samotný sekret sice může virus HIV obsahovat, ale musel by se dostat do Vašeho krevního oběhu, neporušenou kůží a sliznicí se nepřenese.
Při pettingu (včetně manipulací se sekretem) však nelze vyloučit přenos jiné sexuálně přenosné choroby, zejména kapavky a chlamydiové infekce. U těchto chorob je však rozhodující, stejně jako u většiny onemocnění, přítomnost příznaků. Projevují se výtokem a bolestí, pálením či nepříjemným pocitem v močové trubici. Tyto příznaky se projevují po 2-10 dnech od nákazy. Stejně tak se projeví i syflis, po 2-4 týdnech se objeví výskyt vředu (často poměrně velkého, ale překvapivě nebolestivého) na penisu, případně na rtu, pokud došlo k orálnímu sexu.
Ve Vašem případě bych doporučoval mít se stálou partnerkou měsíc styk s kondomem anebo vůbec ne a pokud se žádné příznaky neobjeví, tak se uklidnit. Ani HIV test (pokud nebylo jiné riziko ani selhání kondomu) nepovažuji za nezbytný. Jinak při testu na HIV se nekontrolují jiné sexuálně přenosné choroby. Jednak proto, že se vyšetřují podle příznaků či stanovené diagnózy u partnera, dále proto že ne všechny se vyšetřují z krve. Jinak negativní HIV test lze považovat za dostatečně spolehlivý po minimálně dvou měsících od (posledního) rizika. Případný krevní test na syfilis bych doporučoval po stejné době nebo maximálně o dva týdny dříve. S pozdravem

MUDr. Ivo Procházka






Dotazy do poradny zasílejte, prosím, výhradně e-mailem na adresu sprsv.poradna@centrum.cz.
Odesláním dotazu souhlasíte s pravidly poradny na stránce http://www.planovanirodiny.cz/clanky/poradna.


© 2001 - 2013 Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu | používáme phpRS